Do badania bakteriologicznego przesyła się krew, kał, żółć, mocz, treść dwunastniczą w sporadycznych przypadkach zarazki można znaleźć w ropie, plwocinie, płynie mózgowo-rdzeniowym i szpiku kostnym. W zatruciach pokarmowych materiałem badanym są wymiociny.

Krew. Wykrycie pałeczek durowych i paradurowych w krwi jest najcenniejszym etapem badania bakteriologicznego. Krew pobiera się w pierwszym tygodniu choroby i wysiewa bezpośrednio przy łóżku chorego na bulion z żółcią w stosunku 1 część krwi do 10 części bulionu. Wyjątkowo, w przypadku braku podłoża, można przesłać do badania skrzep krwi (żółć rozpuszcza skrzepy krwi). Posiewy obserwuje się do 10 dni. Wyhodowane drobnoustroje przesiewa się na podłoża różnicujące i określa gatunek pałeczek Salmonella.

W zatruciach pokarmowych posiew krwi jest zwykle ujemny. Jedynie w toksykoinfekcjach pokarmowych u dzieci może wystąpić bakteriemia.

Leave a Reply